Pin It

Ήθελα να ζωγραφίσω κάτι που να μην περιλαμβάνει διακρίσεις, κάτι που να βλέπω και να νιώθω ελεύθερη, σαν ο κόσμος να άλλαξε και να είμαστε όλοι ένα!

Έλαβα μέρος στο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού "Aν υπάρχουν όνειρα, τότε υπάρχουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον στόχο τους" που διοργάνωσαν η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας σε συνεργασία με το "Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" για το σχολικό έτος 2021. Ο διαγωνισμός αφορούσε στην δημιουργία ζωγραφικών έργων αφιερωμένων στο κοινό όνειρο των παιδιών όπου γης να νικήσει η ανθρωπότητα την πανδημία βαδίζοντας στο δρόμο της ομόνοιας και της παγκόσμιας συνεργασίας.

Θα σας πω λίγα λόγια για το έργο μου που σκοπός του ήταν η αφύπνιση όλων μας, μικρών και μεγάλων, για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων και η ευαισθητοποίηση τους στα θέματα του ρατσισμού και της άνισης μεταχείρισης των λαών.

Διαβάζοντας τα τόσα όμορφα λόγια του Νέλσον Μαντέλα,
σκέφτηκα αμέσως τι θα ήθελα να ζωγραφίσω.... 
Ήθελα να ζωγραφίσω κάτι που να μην περιλαμβάνει διακρίσεις,
κάτι που να βλέπω και να νιώθω ελεύθερη,
σαν ο κόσμος να άλλαξε και να είμαστε όλοι ένα!

Συνδύασα λοιπόν τη φράση του Νέλσον Μαντέλα με την φαντασία μου και κάποια πράγματα που μπορεί να έχω δει στο παρελθόν και να με εντυπωσίασαν! Θυμήθηκα κάποιους ανθρώπους που είδα σε βίντεο και φωτογραφίες και με ενέπνευσαν.Χρησιμοποίησα μολύβι γόμα για τυχόν λάθη και μαρκαδόρους. Για τον φόντο όπως βλέπετε έβαλα καμπύλες γραμμές και τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ή των τσάκρας, ή αλλιώς και της σημαίας των gay, γιατί όπως είπα το έργο δεν ήθελα να περιλαμβάνει κανενός είδους διάκριση. Στο κέντρο συγκέντρωσα τους ήρωες που ζωγράφισα και μπουμ!

Ανακαλύψτε τα προϊόντα της σειράς Giotto Skintones!
Χρωματιστές ξυλομπογιές Giotto Stilnovo Skintones
Μαρκαδόροι Λεπτοί Giotto Turbo Color Skintones
Μαρκαδόροι Χοντροί Giotto Turbo Maxi Skintones
Τέμπερες Giotto Extra Quality Skintones

Οι ήρωες όμως που ζωγράφισα δεν είναι τυχαίοι, δεν είναι από το μυαλό μου, είναι όλοι άνθρωποι που προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν κάτι που αγαπούσαν και αγαπούν!
Στα αριστερά βλέπετε ένα εντεκάχρονο αγόρι, τον Άντονι Μεσόμα Μαντού, τον οποίο βιντεοσκόπησαν την ώρα που χόρευε ξυπόλητος μπαλέτο στις λάσπες, στην βροχή. Το βίντεο έγινε viral και πολύς κόσμος είδε το ταλέντο του και την θέληση του. Στο τέλος κέρδισε μια υποτροφία για σπουδές στο American Ballet Theater, στη Νέα Υόρκη!

Δίπλα του βλέπετε την Μεξικάνα δρομέα María Lorena Ramírez η οποία διαγωνίστηκε χωρίς καν να φορά αθλητικά ρούχα ή παπούτσια, αλλά με ντύσιμο απλό καθημερινό και όπως βλέπετε παραδοσιακό. Φορώντας μια φλοράλ φούστα, άφησε πίσω της 500 διαγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο. Η Maria διέσχισε την απόσταση σε χρόνο 7 ώρες και 3 λεπτά και μάλιστα με σανδάλια! Εγώ να φανταστείτε είχα τρέξει στον Μαραθώνιο της Νέα Σμύρνης, 2,5Km και με αθλητική ενδυμασία και παπούτσια και δεν μπορούσα να αναπνεύσω από την κούραση!

Δίπλα από τη Μαρία βλέπετε μια όμορφη κοπέλα από την Κίνα, (την συγκεκριμένη την φαντάστηκα εγώ) η οποία έχει ενδιαφέρον για το Αρχαίο θέατρο, τον κινηματογράφο. Θέλει αυτό να κάνει στο μέλλον και προσπαθεί για να το καταφέρει, διαβάζει αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες, Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη... βλέπει ταινίες!

Μέσω της ζωγραφιάς μου κατάλαβα ότι όλοι οι "χαρακτήρες" οι οποίοι ζωγράφισα έχουν κάποιον στόχο, έτσι αποφάσισα να βάλω και εμένα μέσα στην ζωγραφιά εφόσον είχα και εγώ έναν στόχο τον οποίο πέτυχα, κατάφερα να περάσω στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου!

Ένα έχω να πω, να βάζετε στόχους μην φοβάστε την απόρριψη ή την αποτυχία, όλα γίνονται για κάποιο λόγο και στο τέλος θα γίνουν όλα έτσι όπως πρέπει! Επίσης κάτι ακόμα, μην κάνετε διακρίσεις όλοι είμαστε μοναδικοί, ξεχωριστοί, μα σαν άνθρωποι ίσοι και έχουμε δικαιώματα στα ίδια πράγματα. Είμαστε στο 2021 δεν υπάρχει λόγος διάκρισης, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούμε από το να κάνουμε τον συνάνθρωπο μας να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι!!!<3

Χαίρομαι πάρα πολύ που το έργο μου είναι ανάμεσα στα έργα που επέλεξε, η επιτροπή καλλιτεχνικής αξιολόγησης της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, η οποία απαρτίστηκε από 12 εικαστικούς, αφού βαθμολόγησε τα έργα στα ακόλουθα πεδία: αισθητική, αρμονία, έκφραση, καινοτομία, τεχνική, φαντασία, κατέληξε στα 52 επικρατέστερα, ανάμεσα στα οποία βρίσκετε και το δικό μου!
Τα διακριθέντα έργα θα κοσμήσουν το ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ του προγράμματος!

 

  • 0
  • 5
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pin It