Σπανακοπρασοτυρόπιτα
Pin It

Λοιπόν φίλοι μου, είπα να σας ανεβάσω αυτή την δημιουργική μου συνταγή!

Αυτή την σπανακοπρασοτυρόπιτα, την φτιάχνω πολύ συχνά και ξετρελαίνει εμάς τα παιδιά, αλλά και τις μαμάδες γιατί είναι φουλ στα "πράσινα" χορταρικά και λαχανικά, που συνήθως δεν τρώνε τα παιδιά! Σίγουρα μπορείτε να κάνετε πολλές άπειρες παραλλαγές… αυτή είναι η δική μου, για να σας εμπνεύσω!

Υλικά για vegetarian σπανακοπρασοτυρόπιτα ή & vegan σπανακοπρασόπιτα

Υλικά Ζύμης

1.000γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις… το μπλε
1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό από το ψυγείο!
80γρ. Ελαιόλαδο
1 ½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά Γέμισης

500γρ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
250γρ. Φετούλα κατσικίσια Χαλκιδικής
250γρ. Γραβιέρα Κρήτης
100γρ. Ξερή μυτζήθρα
1 ολόκληρο αυγό
½ κ.γλ. Πιπεράκι
Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό

Υλικά για πασπάλισμα από πάνω πριν το ψήσιμο

Σουσαμάκι άσπρο και μαύρο
Παπαρουνόσπορο

Βήμα 1ο

Όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ! Αφρίζει η σοδούλααααα! Ζυμώνω, ζυμώνω, ζυμώνωωωωωωω!!!! Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη μου, για λίγο μέσα στο ψυγείο!

Βήμα 2ο

Παίρνω ένα μεγάλο τύπου wok τηγάνι και βάζω το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και την κόκκινη Φλωρίνης πιπεριά, όλα ψιλοκομμένα! Και τα αχνίζω με λίγο νεράκι μέχρι να μαλακώσουν! Προσθέτω και το σπανάκι μου! Τα φέρνω βολτίτσες στο τηγάνι μου, τους μιλάω! Τους δίνω αγάπη! Μόλις βγουν τα νερά από το σπανάκι, περιμένω να εξατμιστούν όλα τα υγρά! Λίγο πριν κολλήσουν στο τηγάνι… χαχαχαχαχα τα προλαβαίνω και ρίχνω λίγο λαδάκι Χανιώτικο από το σόι μου! Τα βολτάρω λίγο να γυαλίσουν!!! Σβήνω το μάτι και μεταφέρω το τηγάνι. Τα αφήνω να ξεκουραστούν και να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος! Αααααααα παραλίγο να ξεχάσω! Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και τον άνηθο και τον δυόσμο!




Βήμα 3ο

Ετοιμάζω σε 2ο μπολ την γέμιση, με τα υλικά, από την φετούλα και κάτω! Πώς?! Ανακατεύω όλα τα υλικά! Εύκολα και απλά

Βήμα 4ο

Παίρνω την ζύμη μου και ανοίγω με τον πλάστη φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό, ανοίγω τέσσερα φύλλα! Τα στρώνω σταυρωτά στο ταψί, ένα οριζόντια και ένα κάθετα! Εεεεε παιδιά ίσια να στρώνετε και όμορφα όχι τσαπατσουλιές! Και λαδώνω βέβαια! Όχι υπερβολές με το λάδι… δεν θα είναι ωραία μετά!!!

Βήμα 5ο

Παίρνω την γέμιση την πρασινοκόκκινη και την στρώνω όμορφα πάνω από τα δύο φύλλα… ρίχνω από πάνω και τα τυράκια μου όμορφα και απλωτά να έχει τυράκι παντού! Αυτό το βήμα των τυριών το παρακάμπτω αν επιλέγω vegan! Στρώνα καλά και στις γωνίες!



...έτοιμη να μπει στην ζεστή αγκαλιά του φούρνου μας… έχω προθερμάνει στους 210 C, αλλά μόλις την φουρνίσω….θα την βάλω στους 190 C για 47 λεπτά και θα την δω!!!


Βήμα 6ο
Έχω προθερμάνει στους 210 C αλλά μόλις την φουρνίσω….θα την βάλω στους 190 για 47 λεπτά και θα την δω!!! Αν έχετε ένδειξη “αέρα” μπορείτε στους 180 C… αλλά εμάς κάτι γίνεται με τον αέρα… οπότε το βάζω στο “πάνω κάτω” στους 190 C



Υπέροχη… δυστυχώς δεν κρατηθήκαμε και δεν πρόλαβα να την φωτογραφίσω και μέσα! …την επόμενη φορά!

Βήμα 7ο

Απολαύστε αυτή την Πανδαισία χρωμάτων, από κρεμμυδάκια φρέσκα & ξερά, πράσο, σπανάκι, άνηθο, δυόσμο… και όμορφη κοκκινούλα απ’ την Φλώρινα πιπερούλα, μες στην wokα τηγανούλα!!! 

Μεγάλο φιλί στέλνω και μπόλικη αγάπη
Ελισάβετ



  • 0
  • 7
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pin It