Pin It

Χθες στις βόλτες μου στα χιόνια, στο σκυλόπαρκο που υπάρχει στη γειτονιά μου δίπλα στην είσοδο για το άλσος, είδα πολλά σκυλάκια να απολαμβάνουν το χιόνι!

Δεν δίστασα να ρωτήσω και τους ιδιοκτήτες τους, αν έχουν ξαναβρεθεί σε χιόνια και ομολογουμένως, οι περισσότεροι μου απάντησαν πως είναι, ή μάλλον ήταν η πρώτη τους φορά!

Και οι ίδιοι σάστιζαν λίγο, με την ερώτηση μου, πιθανά επειδή με θάρρος, ενθουσιασμό και απορία τους ρωτούσα, πάρα με το ότι γνώριζαν να μου απαντήσουν στην ερώτηση, "κρυώνουν τα πατουσάκια τους"? Οι περισσότεροι χαμογελούσαν, γιατί το ίδιο αναρωτιόντουσαν και οι ίδιοι και δεν είχαν απάντηση! 

Την απάντηση για τέτοια θέματα την βρίσκω πάντα στους φίλους μου από την ομάδα του livingwithdogs.gr που τους εμπιστεύομαι πολύ! 

Έτσι διαβάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, κατάλαβα πως μάλλον είμαστε λιγάκι υπερβολικοί οι σκυλογονείς, άνθρωποι των πόλεων με τα κατοικίδια μας! Ακόμα και τα σκυλάκια που τραβούν έλκηθρα στην Αλάσκα για παράδειγμα, φορούν παπουτσάκια για να προστατευθούν από τις αιχμηρές γωνίες, εγκοπές του πάγου κυρίαρχα και όχι από το κρύο!

Σίγουρα τα κατοικίδια ζωάκια μας, όπως ο σκύλος, αποτελούν μέρος της οικογένειας μας και χρειάζονται σπίτι για να έχουν ζεστασιά στις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά και δροσιά τις ζεστές του καλοκαιριού! Φυσικά και στις δυο περιπτώσεις πολλές πολλές αγκαλιές!

Ένας σκύλος με παπούτσια λοιπόν, δεν είναι σπάνια εικόνα. Είναι σίγουρα μία άσχημη εικόνα, αλλά όχι σπάνια. Χρειάζονται οι σκυλίσιες πατούσες προστασία ή είναι η εμμονή κάποιων υπερπροστατευτικών σκύλο-γονέων; Τα σκυλιά φορώντας παπούτσια, δεν μπορούν να περπατήσουν καλά και στρεσάρονται. Τα παπούτσια είναι έξω από την φύση του σκύλου. Μία νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Yamazaki Gakuen, μας λέει πως υπερβάλουμε.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Veterinary Dermatology (2016) υποστηρίζει πως οι πατούσες του σκύλου είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κρυώνουν, χάρη σε ένα σύστημα μικροσκοπικών φλεβών που βρίσκονται πολύ κοντά σε αρτηρίες και μπορούν να τροφοδοτηθούν με ζεστό αίμα. Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται "counter-current" heat exchange mechanism.

Άρα καταλαβαίνω πως ισχύει ότι και με εμάς τους ανθρώπους, ανάλογα με τον κάθε σκυλάκο, την ράτσα του και το πόσο σκληραγωγημένος είναι, επιλέγουμε αν και πόση ώρα θα διαρκέσει η βόλτα του στα χιόνια! Άλλο το σκυλί της πόλη και του καναπέ και άλλο το σκυλί που έχει μεγαλώσει στους αγρούς! Άλλο ένα τσοπανόσκυλο άλλο ένα μικρό Μιλάκι!!! Τα αδεσποτάκια ας πούμε, από ανάγκη έχουν σκληραγωγηθεί, αλλά πολύ θα τους άρεσε ένα ζεστό κουβερτάκι και μια αγκαλιά και πολλά φιλάκια στο μουσούδι!

Αυτά από μένα την Ελισάβετ που δεν είμαι ειδική αλλά έχω απορίες!!! 

Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο εδώ...
Πηγή: www.livngwithdogs.gr

  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
Pin It