Τελικά κάνοντας την δική μου έρευνα σε σχέση με τον Πυθαγόρα, δηλώνω μεγάλη θαυμάστρια του!

Πως θα μπορούσα άλλωστε να μην τον "αγαπήσω" αφού ήταν λάτρης των μαθηματικών και της μουσικής! Ώρες ώρες αναρωτιέμαι, τι παιδί θα ήταν άραγε ο μικρός Πυθαγόρας!?

Ψάχνοντας λοιπόν, ανακάλυψα, γιατί για μένα ανακάλυψη ήταν, τα "Χρυσά Έπη" που είναι ένα ποίημα 71 στίχων! Μπήκε στη λίστα μου και θα ανατρέχω συχνά σε αυτούς τους 71 στίχους!

Αναρωτήθηκα φυσικά γιατί ονομάστηκε έτσι... "Χρυσά"!? Ο χρυσός, σύμφωνα πάντα με τον Ιεροκλή, είναι μέταλλο καθαρότατο, και ανώτερο από τα υπόλοιπα, διότι δεν οξειδώνεται, (δεν χαλάει από την επαφή του με το Οξυγόνο) ενώ τα υπόλοιπα αλλοιώνονται, καθώς δημιουργούν προσμείξεις (προσμειγνύονται) με ξένα & γήινα συστατικά.

Μέσα από αυτούς τους μόλις 71 στίχους μπορούμε να καταλάβουμε, να φανταστούμε πως μπορεί να ζούσαν τότε οι άνθρωποι που φιλοσοφούσαν με τον Πυθαγόρα, οι Πυθαγόρειοι όπως τους λένε! Είναι εντυπωσιακό, καθώς το συζητήσαμε με τους γονείς μου, το εξής, το ποίημα μπορεί να χωριστεί σε δύο ενότητες. Η πρώτη, από τον 1ο στίχο ως 49α στίχο, σε αυτούς τους πρώτους 49 στίχους περιέχει απλές γνώμες και έχει χαρακτήρα προστακτικό. Η δεύτερη ενότητα, από τον 49β στίχο ως 71 στίχο, περιέχει υποσχέσεις και υποδεικνύει τους ανώτερους σκοπούς. Άρα καταλαβαίνουμε, σύμφωνα με τη δομή του ποιήματος και θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας λέει πως, αν κάνουμε αυτό που μας προτρέπει στο πρώτο μέρος, τότε θα έχουμε τα πλεονεκτήματα που μας υπόσχεται στο δεύτερο! Εντυπωσιάστηκα!

Φίλοι μου σας παρακαλώ να διαβάσετε αργά και από δυο φορές το καθένα... είμαι σίγουρη πως θα ανακαλύψετε το νόημα της ζωής, στο δεκάλογο του Πυθαγόρα!

1. Κάνε συνήθεια να κυριαρχείς στον ύπνο, στο στομάχι, στη λαγνεία (έντονη επιθυμία του σώματος) και στον θυμό.

2. Μην πράξεις κάτι επαίσχυντο ( ντροπιαστικό, αγενές, διεφθαρμένο, αδίστακτο, ξεδιάντροπο, αναξιόπιστο, ασυνείδητο, κατεργάρικο), ούτε μόνος σου ούτε μαζί με άλλους και από όλους πιο πολύ τον εαυτό σου να ντρέπεσαι.

3. Να ασκείς τη δικαιοσύνη με έργα (πράξεις) και με λόγια.

4. Να μην εθίζεσαι (συνηθίζεις σε κάτι κακό/μη ωφέλιμο) σε τίποτα ασυλλόγιστα (χωρίς να το έχεις σκεφτεί), αλλά να γνωρίζεις πως ο θάνατος για όλους είναι αναπόφευκτος και τα χρήματα, άλλοτε είναι καλό να τ’ αποκτάς και άλλοτε να τα χάνεις.

5. Ό,τι σου αναλογεί από τις δυστυχίες που συμβαίνουν τυχαία στους θνητούς, να το υποφέρεις χωρίς αγανάκτηση. Και όσα από αυτά μπορείς να τα θεραπεύεις. Σκέψου πως οι θεοί δεν δίνουν μεγάλο μερίδιο από αυτά στους αγαθούς (αγαθός, ο γενναίος, ο ευγενής, ο καλός σε κάτι, ο άξιος, ο έντιμος) ανθρώπους.

6. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να εκπλήσσεται και να απορεί ούτε από τα άθλια ούτε από τα καλά λόγια των ανθρώπων που άφθονα ακούς. Κι αν ακούσεις ψέμα για κάτι, να είσαι πράος (ήρεμος, χωρίς εκρήξεις θυμού, μειλίχιος). Να μην σε παραπλανήσει κανείς ούτε με λόγια ούτε με έργα να κάνεις ή να πεις οτιδήποτε δεν είναι καλό.

7. Πριν πράξεις οτιδήποτε να σκέπτεσαι προσεκτικά, ώστε να μην κάνεις κάτι ανόητο. Ο ανόητος ( εκείνος που δεν σκέπτεται, χωρίς νου) λέει και πράττει ανόητα πράγματα.

8. Να πράττεις (κάνεις, εκτελείς, ενεργείς ) εκείνα που δεν θα σου προκαλέσουν στεναχώρια αργότερα. Μην πράττεις εκείνα που δεν γνωρίζεις, αλλά να φροντίσεις να μάθεις για όσα έχεις άγνοια κι έτσι η ζωή σου θα είναι ευχάριστη.

9. Δεν πρέπει να παραμελείς την υγεία του σώματός σου, αλλά, με μέτρο να πίνεις, να τρως και να γυμνάζεσαι και μέτρο εννοώ εκείνο που δεν θα σε στεναχωρήσει. Συνήθισε σε διατροφή καθαρή και λιτή και ζώντας έτσι, φυλάξου από όσα επισύρουν φθόνο (ζήλια). Μην δαπανάς άκαιρα (άσκοπα) τα καλά, όπως κάνουν οι αδαείς (ο ανίδεος, αυτός που δεν γνωρίζει), ούτε να στερείσαι σε σημείο που να γίνεις ανελεύθερος, διότι το μέτρο είναι η άριστη κατάσταση σε όλα.

10. Μην επιτρέψεις στα μάτια σου ύπνο απαλό πριν εξετάσεις τρεις φορές τις πράξεις της ημέρας: "Σε τι αστόχησα;Τι έπραξα; Τι δεν έπραξα από εκείνα που έπρεπε να πράξω;" Ξεκινώντας από το πρώτο να επεκτείνεσαι στα επόμενα, για τα άσχημα που έκανες να επιπλήττεις ( να μαλώνεις) τον εαυτό σου, για τα καλά να ευχαριστιέσαι.

Για τούτα να κοπιάζεις, αυτά να μελετάς, αυτά πρέπει να επιθυμείς.

Πυθαγόρα και όλοι εσείς οι Πυθαγόρειοι φίλοι του είστε υπέροχοι, σας ευχαριστώ! Λένε πως αυτά όλα είναι Πυθαγόρειες ιδέες για την ζωή, γιατί ο ίδιος δεν έγραψε, ή δεν έχουμε βρει γραπτά του!

Φίλοι μου χαίρομαι αν διαβάσατε αυτό το άρθρο!
Μεγάλο φιλί στέλνω και μπόλικη αγάπη!
Ελισάβετ

  • 1
  • 11
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0